Znana mi definicja okresla CASEVAC jako ewakuacje rannego z miejsca zdarzenia do "bezpiecznej strefy", gdzie zostanie poddany zabiegom Basic Life Support, usztywnienie zlaman, zaopatrzeniu krwawienia etc. i transport lub dodatkowo transport do najbliszej, zdolnej do udzielenia bardziej kompleksowej pomocy, placowki medycznej.
MEDEVAC to z kolei ewakuacja rannego z miejsca, gdzie udzielono mu pierwszej pomocy do wyspecjalizowanej jednostki np. polowego szpitala chirurgicznego.
Po raz kolejny podkreslam, ze musi byc w trakcie CASEVAC ciagla lacznosc miedzy HQ a jednostka ratownicza (w polskich warunkach cywilnych lacznosc karetki np. z Centrum Powiadamiania Ratunkowego - na Slasku dzialaja juz takowe w 9 powiatach, mialem przyjemnosc docenic zalety tej instytucji).
Zeby bylo jak najbardziej wojskowo link do wytycznych Bosnia and Herzegovina Mine Action Centre, ktora to organizacja zajmuje sie oczyszczaniem terenu BiH z min.
http://www.bhmac.org/main_eng.htm
Rodzial 10 dotyczy wlasnie poruszanego tu zagadnienia MEDEVAC I CASEVAC.
Pozostala czesc rowniez ciekawa, kopalnia wiedzy na temat wspolczesnych metod rozminowywania.
Pytanie poza konkursem - czy wiadomo cos na temat jakichkolwiek wytycznych/procedur dotyczacych MEDEVAC/CASEVAC wykorzystywanych w Wojsku Polskim? W Iraku o ile dobrze pamietam WP wykonuje takowe zadania, czy wykorzystuja procedury amerykanskie czy polskie (dostosowane do wymogow wspolpracy z jedn. sojuszniczymi)?
Pozdrawiam
Krzys
PS. Nie mialem netu od wtorku takze ominela mnie jak widze burza w dziale ECM i mozliwosc obrony mojego stanowiska (moze to i dobrze ). Pozostawione po interwencji Kangura moje posty tlumacza wyraznie, co mna kierowalo gdy je pisalem,ocenic argumenty ktore padly kazdy moze sam.
Mam nadzieje, ze ten spor wyjdzie na zdrowie poziomowi for "medycznych". Na zadane pytania odpowiadajmy konkretnie, trzymajmy sie zasad EBM (evidence based medicine), "kopiuj i wklej" i linkowanie niech prowadzi do wartosciowych i merytorycznie poprawnych zrodel. Szamanizm i "bo ktos tam cos tam" do kosza.
Co niniejszym czynic obiecuje i przepraszam za wynikle zamieszanie Kangura, Gebusia i pozostalych forumowiczow.
GĘBUŚ [Usunięty]
Wysłany: 06-03-2005, 11:09
Caly medevac jest zawarty w ktoryms z ameryckich FM-ów. W mojej Jednostce Strzelckiej pokuszono sie o przetlumaczenie tego na jezyk ojczysty, jesli chcesz Kangur to podrzuce materiał i dasz na strone...
Pozdrawiam wszystkich forumowiczów!!!
Pomógł: 6 razy Wiek: 34 Dołączył: 02 Mar 2005 Posty: 404 Skąd: Tarnów, Małopolska
Wysłany: 06-03-2005, 21:41
Trochę offtop, ale związany z HELIVAC:
podobno helikopter zbiera, zwłaszcza w zawisie, silny ładunek elektrostatyczny. Czy to prawda, i jakie są ogólne procedury, gdy jesteśmy z poszkodowanym, a zbliża się po nas śmigłowiec (ostrzał na razie odpuszczamy)?
GĘBUŚ [Usunięty]
Wysłany: 08-03-2005, 16:31
Czesc okruch
Zbiera ladunek, nie wiem jak jest na ladzie, ale podczas dzialan morskich zrzuca sie najpierw taki przewod ktory powoduje "rozjescie sie" ladunku a potem dopiero line ewakuacyjna...
W zaleznosci od warunkow, albo zjezdza po ciebie ratownik, albo opuszcza petle, ktora zkladasz sobie pod pachami, zaciagasz taka tasme i za pomoca wyciagarki transportuja Cie na poklad.
Jesli dzialania prowadzone sa na ladzie to osoba przyziemiajaca smiglowiec musi byc widoczna dla pilota i musi pamietac ze smiglak laduje pod wiatr (wiec wiatr bedzie wial Ci w plecy). Nalezy pamietac tylko, ze gdy przyziemiasz Mi-2 to ona ma oprocz klamki jeszcze taki "cwancyk" w gornej czesci drzwi, ktory trzeba zwolnic, zeby otworzyc drzwi...
Pozdrawiam
Hydrozagadka [Usunięty]
Wysłany: 22-03-2005, 21:56
Myślę że zbiera w kazdym przypadku .....są odpowiednie procedury dla klientów od ładunków podwieszanych .....i niezależnie czy wieszamy w jednym punkcie czy w dwóch nalezy przedtem czajnik odgromić .....jak znajdę to wrzucę .......bo tam straszą jakimiś kiludziesięcioma tyś volt......ale nie jestem pewien :D
GĘBUŚ [Usunięty]
Wysłany: 12-06-2005, 23:53
Witam
Kangur juz zamiescil material nt medycznej ewakuacji. To tlumaczenie ameryckiego FM-u na jezyk polski. Jesli jestescie zainteresowani to odnosnik do niego jest w dziale NEWS na stronie SPECOPS.
Pozdrawiam serdecznie
Nie możesz pisać nowych tematów Nie możesz odpowiadać w tematach Nie możesz zmieniać swoich postów Nie możesz usuwać swoich postów Nie możesz głosować w ankietach Nie możesz załączać plików na tym forum Możesz ściągać załączniki na tym forum